Fogning via reparbete

Vi på SafeReach utför många fogningsjobb varje år och våra yrkesklättrare har hög materialkännedom och arbetskompetens inom fogning. Våra reparbetare kan komma åt att foga på platser som är svårtillgängliga, t.ex. i anslutning till balkonger eller högt upp på fasader.

Fasadfogning är en viktig del i en byggprocess och det är viktigt att det utförs på rätt sätt. Våra reparbetare har mycket erfarenhet av fasadfogning och jobbar noggrant och systematiskt.

Vi på SafeReach gör vad vi kan för en hållbar miljö, så alla produkter vi använder vid fasadfogning är Basta-registrerade. Därtill är reparbete som åtkomstmetod betydligt mer miljövänligt än skylift.

IMG 4828 scaled

Vi har erfarenhet av olika typer av fasadfogning och fogrenovering

Reparbetarna på SafeReach har fogat på alla möjliga platser på fasader. Vi har fogat mellan betongelement, vid balkongfästen, i hörn, mellan fasadputs och plåt och mellan andra material. Vi utför även fönstertätning och arbeten med fönsterbleck och täckskivor.

När man utför fogrenovering finns ibland sprickor i fasadputsen som ligger i anslutning till fönsterna. Vi på SafeReach har stor vanan av att laga fasadputs hängandes från rep, så om kunden vill kan vi passa på att åtgärda fasadsprickorna samtidigt som vi utför fogrenovering.

IMG 0702 1 scaled

Fasadfogning via reparbete

Det finns mycket fog i moderna byggnader, både invändigt och utvändigt. Vi på SafeReach utför utvändig fasadfogning via reparbete. Vi kan t.ex. foga runt fönster, balkonger och i prefab-skarvar. Vi erbjuder inte invändig fogning i t.ex. badrum.

Vi hjälper också till med färgning av fogen, om kunden vill ha det. Det finns olika tekniker för att färga fasadfogen så att den matchar med fasadens färg. Man kan t.ex. använda sandad fog, eller blanda färgen direkt i fogen.  

När ska man utföra fogrenovering?

Fog, som alla andra material, varar inte för evigt. Hur länge fogen håller beror på vilken typ av fog man använt, hur den applicerats, hur mycket solljus och vind den utsatts för och en del andra faktorer. Man brukar räkna med att fasadfog har en livslängd på ca 25 år, därefter bör den bytas ut genom en fogrenovering.

Om man inte utför fogrenovering i tid kan vatten tränga in i byggnaden och orsaka skada. Vatten kan börja rinna i konstruktionen och läcka in i lokaler och bostadsutrymmen. Ytskikt som t.ex. tapeter kan förstöras och i värsta fall kan det börja mögla.

När en fog väl släppt och börjar ta in vatten kan de påföljande skadorna utvecklas fort. I vårt klimat här i Stockholm kan vatten som tränger in i fasader frysa till is under vintern. Då is har större volym än vatten spränger isen fort sönder fasadputs, betong och andra byggmaterial som ligger i anslutning till fuktskadan.

Därför är det viktigt att kontinuerligt kontrollera fasadfogen och bedöma om det är dags för en fogrenovering. Vi på SafeReach hjälper gärna till med att inspektera och bedöma om det är dags. Vi är vana vid inspektioner och levererar alltid videor eller bilder av det som inspekterats till våra kunder.

IMG 4826 scaled

Fogrenovering via reparbete

Vi på SafeReach har mycket erfarenhet av fogrenovering via reparbete. Vi utför arbetet hängandes från rep som vi fäster på taket. Vi är inte beroende av skrymmande byggställningar eller bullrande skylifts. Våra reparbetare stör omgivningen minimalt då de utför fogrenovering.

En annan fördel med att anlita SafeReach för fogrenovering är att reparbetarna lätt och snabbt kan flytta mellan olika platser på en fastighet. Därför kan kunderna välja att utföra fogrenovering endast på de mest utsatta platser på fastigheten.

IMG 9759 scaled

Vår metod för att uppnå lyckat resultat vid fogrenovering

Att utföra fogrenovering, d.v.s. att byta ut gammal fog mot ny, är mer komplicerat och tidskrävande än många tror.

Först ska den gamla fogen avlägsnas. Detta görs oftast genom att man mekaniskt skär bort fogen. Om fogen suttit i anslutning till betong slipar man betongen ren från gamla fogrester. Sedan ska TDV- eller TUDV-rör monteras för att säkra ventilationen bakom fogen. Sedan appliceras en speciell primer som gör att fogen tar bättre fäste och därmed håller längre. Slutligen är det dags att applicera den nya fogmassan.

Om det finns mycket fukt i betongen kan den behöva torka en tid innan det är dags att försluta med ny fog. Ibland märker man först efter att man avlägsnat den gamla fogen hur fuktig betongen är.

Åtkomstmetoden reparbete är väldigt flexibel, så vi på SafeReach anpassar lätt vårt arbete utefter förutsättningarna. Om betongen behöver torka längre tid än väntat är det inga problem för oss. Dessutom har vi jobbat många år i svenska byggbranschen och är vana vid att ändra planer utefter väderförhållanden och eventuella förseningar i byggprojekt.

Vi på SafeReach erbjuder total-entreprenad vid fogrenovering. Vi kan utföra tvätt, fogning och målning.

IMG 2180 scaled

Låt oss räkna på ditt projekt!

När ska projektet utföras?

Vad våra kunder säger

SafeReach utförde fönsterputsen på våning 10-14 snabbt och effektivt. Vi kommer definitivt anlita dem igen.

– Adib Kakar, Platschef Veidekke Sverige

Vi på NCE jobbar ofta i krävande miljöer. Därför är säkerhet prio nummer ett för oss när vi planerar våra jobb. Eftersom SafeReach har samma höga säkerhetsfokus tar vi alltid hjälp av dem.

– Dan Björkskog, VD NCE Finland

Klättrarna från SafeReach kom ut och löste vår lilla kris redan dagen efter vi ringde. Allt pappersarbete var på plats och säkerheten i topp. Därför rekommenderar vi SafeReach.

– Per Gustafsson, Underhållsingenjör Stockholm Exergi

Projektledaren på SafeReach löste de utmaningar som dök upp under arbetets gång. Därför vi kunde fokusera på annat.

– Håkan Forsell, VD Byggmontage Forsell AB