Avspärrning – hur svårt kan det vara? Här är SafeReach’s checklista för en bra avspärrning

Visa företagsinfoDet är knappast raketforskning att det är viktigt att folk som jobbar på höjd måste spärra av under sitt arbetsområde.

Men trots detta ser vi industriklättrare ofta att människor, speciellt personer från allmänheten, trotsar avspärrningarna och går in på det avspärrade området. Detta trots att det borde stå utom allt rimligt tvivel att personen har förstått att hen inte ska gå just där – av säkerhetsskäl.

Så varför beter sig folk såhär? Ingen rök utan eld. Det brukar finnas anledningar till att folk går in på avspärrade områden. Ofta bryts avspärrningar för att de inte förstår var de ska gå istället.

Eftersom vi på SafeReach tillbringar våra dagar hängandes i rep högt upp på fasader eller i tankar i industrin har vi stor vana av att göra avspärrningar. Hängandes från rep utför vi olika hantverksuppgifter, saneringsuppgifter eller inspektioner för våra kunder, på platser som de har svårt att nå.

Checklistan på avspärrning för industriklättrare

Vi har tagit fram en intern checklista för våra anställds som de använder i samband med avspärrning:

– Spärra av så lite som möjligt (så man stör så lite som möjligt).
– Är det tydligt var förbipasserande ska gå i stället, och är det säkert att gå där?
– Var kommer industriklättrarna hänga när de börja och slutar arbeta? Se till att alla områden från början till slut är avspärrade (om ingen avspärrningsvakt finns).
– För att störa så lite som möjligt, går det att flytta avspärrningen i takt med att reparbetet fortskrider?
– Notera var alla dörrar är belägna, finns det risk att en utomstående person kommer in på det avspärrade området genom de stängda dörrarna?
– Finns det risk för att ett tappat föremål kan studsa utanför det avspärrade området om en industriklättrare tappar något? På SafeReach förankras allt som industriklättrarna har med sig när de hänger på hög höjd. Detta för att eliminera riskerna, inklusive risken att ett tappat föremål studsar.
– Behöver flera våningar spärras av under industriklättrarna?
– Används avspärrningsskyltar som uppfyller Arbetsmiljöverkets krav och har kontaktinformation till den som är ansvarig för industriklättrarna?
– Är avspärrningsskyltarna synliga från alla dörrar som leder till det avspärrade området?
– Vad ska arbetslaget göra om någon beträder det avspärrade området?

Lycka till med avspärrningarna och jobba säkert önskar vi på SafeReach!

Rope Access tekniker hänger på en fasad i Stockholm innerstad