En av riskerna som industriklättrare och andra hantverkare utsätts för är vätskebrist, speciellt på sommarhalvåret.

Industriklättrarna på SafeReach känner väl till denna risk eftersom de ofta jobbar på fasader utomhus, och i varma industrilokaler. När man arbetar glömmer man lätt att dricka tillräckligt, och när man känner sig törstig har kroppen redan för lite vatten.

När man dricker stora mängder vatten, som ju kan vara frestande då man känner sig törstig, kan inte kroppen ta tillvarata på all vätska. Om man t.ex. sveper en liter vatten kommer kroppen ta upp en väldigt liten del. Det mesta kommer man att kissa ut.

För att få i sig rätt vätskemängd och slippa onödigt många toalettbesök (vilket är en olägenhet för industriklättrare) är det viktigt att fylla på vätskenivån i små doser kontinuerligt under dagen. Hur mycket man ska dricka varierar från person till person, men ett riktmärke är att om man arbetar i solen ska man dricka 2-3 dl vatten var 15-20e minut.

Att dricka rätt mängd vatten är inte tillräckligt för att undvika de problem som vätskebrist kan orsaka. Man måste också ersätta elektrolyterna som man förlorar när man svettas.

Elektrolyter finns i sportdrycker, men man kan också göra egen elektrolyt-dryck.

Här är ett recept på elektrolyt-dryck som industriklättrarna på SafeReach tycker om:

– 1 liter vatten
– 1 sked bikarbonat
– 1 sked socker
– 1 sked jodsalt

Juice från en apelsin eller två citroner

Att ha vätskebrist är inte bara obehagligt och ohälsosamt, det är också en säkerhetsrisk då många känner yrsel och mental frånvaro när de får vätskebrist. Därför har vi på SafeReach valt att ge alla våra industriklättrare en egen vattenflaska och alla uppmanas att dricka ofta.

Glad Rope Access klättrare vid balkong