SafeReach erbjuder installation av världens första vajersystem som är certifierat både för arbete via fallskydd och Rope Access-arbete. Systemet har en helt annan teknisk design än traditionella fallskyddssystem och har flera andra betydande fördelar.

Det nya vajersystemet har tagit den internationella fallskyddsvärlden med storm och vi på SafeReach är först med att erbjuda systemet på den svenska marknaden!

fast system för fallskydd

Fördelarna med det nya vajersystemet

Enligt oss på SafeReach är den största fördelen med det nya vajersystemet att installationen är mer prisvärd än alternativen om fastighetsägaren har behov av infästningar både för fallskydd och reparbete. Idag behöver fastighetsägare med dessa behov antigen installera två separata system, eller installera sken-system som är betydligt mer kostsamma. Med det nya vajersystemet får man ner både kostnaderna och antalet installationer.

Men det finns flera ytterligare fördelar med det nya vajersystemet:

  1. Upp till 5 personer kan vara inbundna i systemet samtidigt. Detta är en högre kapacitet än de flesta andra system på dagens fallskyddsmarknad.
  2. Det nya systemet är svårare än andra system att koppla ur sig från och är ur den aspekten säkrare än andra system.
  3. Om en arbetare har tagit ett fall i det nya vajersystemet behöver inte komponenter bytas ut. De flesta andra system på dagens fallskyddsmarknad har falldämpande komponenter som måste bytas ut eller justeras av behörig personal om en arbetare tagit ett fall i systemet. Detta gör att underhållskostnaderna minskar för det nya vajersystemet, och onödiga stop undviks på grund av eventuella leveranstider för komponenterna.
  4. Eftersom det nya vajersystemet kan användas både för fallskydd och Rope Access är det enklare och billigare för fastighetsägare att underhålla och utföra besiktning av det jämfört med om detta ska göras för två system.
  5. Färre installationer på taken ökar platseffektiviteten och det estetisa utseendet.
  6. Miljön vinner när vi utnyttjar resurser effektivare genon att ha ett system istället för att ha flera system för olika ändamål.
montage pro 2 avlang 1

Hur designen på det nya vajersystemet skiljer ut sig

Det nya vajersystemet fungerar som en multifunktionell enhet som kombinerar förankrings-, absorberings- och böjfunktioner i en enda effektiv lösning. Vajrarna i systemet är tjockare än i många traditionella fallskyddssystem, vilket är en av förklaringarna till att hela 5 personer kan fästa in sig i systemet samtidigt.

Till skillnad från ett traditionellt fallskyddssystem kan Rope Access-klättrare hänga från det nya vajersystemet utan att utlösa energiabsorberarna. Istället för energiabsorberare har systemet ett redundanssystem med absorberande förankringar. Vid ett fall överförs energin inte bara till extremiteterna av systemet, som är den vanligaste designen i traditionella fallskyddssystem. Detta gör att den övergripande säkerheten i det nya vajersystemet förbättras.

Det nya vajersystemet är också ergonomiskt utformat och smidig att använda genom att löpvagnarna glider lättare än i många andra system. Det är en viktig faktor eftersom det gör arbetet effektivare för arbetarna som använder det.

Flexibilitet och mångsidighet med det nya vajersystemet

En av komponenterna som finns till det nya vajersystemet är en flerriktnings-platta som gör det möjligt för arbetare att passera varandra utan att koppla ur sig. Detta är en stor fördel på komplicerade arbetsplatser där fallskyddssystemen behöver ha förgreningar och löpa i olika riktningar.

Det nya vajersystemet går att installeras både tillfälligt och permanent och kan anpassas till olika projektbehov.

Likt andra fallskyddssystem kan det nya vajersystemet installeras på ett sätt som gör att arbetarna på ett sömlöst sätt kan röra sig mellan olika miljöer och delar av systemet, t.ex. från horisontella ytor till vertikala och även lutande ytor.

Multidirektionell del fallskydd 3

Dödsfall på höghöjdsbanor – det nya vajersystemets historia

Startskottet för utvecklingen av det nya vajersystemet var en beslutsamhet att få ner dödligheten i franska höghöjdsparker. Det har tyvärr varit flera dödsfall i Europas annars så uppskattade höghöjdsbanor (fritidsparker där barn och vuxna klättrar uppför tunna repstegar, går över hängbroar mellan träd, balanserar på vajrar i höjd med takkronor osv).

Produktutvecklarna hos vår franska leverantör hade bestämt att ändra på denna förödande statistik och utvecklade ett revolutionerande nytt säkerhetssystem för höghöjdsbanor. Med det nya systemet var det omöjligt för besökarna att av misstag koppla ur sig från systemet under besöket i parken.

Det nya systemet tog höghöjdsbane-världen med storm och europeiska höghöjdsbanor bytte ut sina säkerhetssystem till det nya systemet i snabb takt. Snart sågs samma utveckling inom Via Ferrata-världen (en klätter-relaterad utomhusaktivitet där man klättrar på stegar och andra fasta installationer på bergväggar).

Idag är den nya tekniken mer eller mindre norm för alla nya installationer av säkerhetssystem på höghöjdsbanor världen över.

I 2023 var det fallskyddsvärldens tur att få ökad säkerhet för miljontals arbetare. Då lanserades det nya vajersystemet som bygger på samma teknik som det revolutionerande säkerhetssystemet för höghöjdsbanor. Det nya vajersystemet är testat och certifierat enligt EN 795 som är de europeiska standarderna för fasta installationer av förankringspunkter för fallskydd och reparbete.

Fallskydd pa hojd avlang

Installationer på O2 arenan i London och i Eiffeltornet i Paris

På grund av de många överlägsna egenskaperna som det nya vajersystemet har över traditionella fasta fallskyddssystem har implementationen av systemen varit snabb i Europa och Nordamerika.

En av de första stora installationerna gjordes på taket av O2 arena i London. Systemen är idag också installerade över hela Eiffeltornet i Paris där 40 arbetare jobbar med underhåll via fallskydd och reparbete varje natt.

fast system för fallskydd
Skarmbild 5314

SafeReach installerar det nya vajersystemet över hele Sverige

För oss på SafeReach är det viktigt att ha smarta lösningar och installationer för fallskydd och reparbete. Systemen ska vara kostnadseffektiva, högkvalitativa och samtidigt smidiga för användarna att röra sig i. Därför lägger vi mycket resurser på att hålla oss uppdaterade på den senaste utvecklingen i branschen för fallskydd.

Vi anser att det nya vajersystemet som våra franska kollegor utvecklat utgör ett betydande steg framåt med sina många fördelar, inte minst vad gäller den förbättrade säkerheten. SafeReach’s skickliga IRATA-certifierade höghöjdsarbetare kan det nya vajersystemet och är behöriga att installera det över hela Sverige.

Den som har frågor om det nya vajersystemet, vill ha en demonstration eller mer information är varmt välkommen att kontakta oss.

Sammankopplare for fallskydd 4

SafeReach installerar också traditionella fallskyddssystem

För oss på SafeReach är det allra viktigaste att våra kunder får den bästa fallskyddslösningen för just sin arbetsplats och situation. Eftersom vi själva nästan dagligen arbetar inbundna i fasta fallskyddsystem vet vi att varje arbetsplats är unik.

För att kunna leverera det bästa systemet för varje enskild arbetsplats samarbetar vi därför med olika leverantörer av fallskyddssystem. Det nya franska systemet har många stora fördelar över traditionella system, men det är inte det bästa valet i varenda fallskyddssituation. SafeReach’s kunder kan känna sig trygga i att vi rekommenderar det bästa systemet för den specifika arbetsplatsen. Mer om våra installationer av fallskyddssystem här.

Vi levererar också andra tjänster inom fallskydd, t.ex besiktning av personlig fallskyddsutrustning, utbildning inom fallskydd och konsultation inom fallskydd.

Om det efter installation finns behov av att få utfört underhållstjänster via Rope Access, t.ex. fönsterputs, hjälper SafeReach’s skickliga höghöjdsarbetare gärna till.

Låt oss räkna på ditt projekt!

När ska projektet utföras?

Vad våra kunder säger

SafeReach utförde fönsterputsen på våning 10-14 snabbt och effektivt. Vi kommer definitivt anlita dem igen.

– Adib Kakar, Platschef Veidekke Sverige

Vi på NCE jobbar ofta i krävande miljöer. Därför är säkerhet prio nummer ett för oss när vi planerar våra jobb. Eftersom SafeReach har samma höga säkerhetsfokus tar vi alltid hjälp av dem.

– Dan Björkskog, VD NCE Finland

Klättrarna från SafeReach kom ut och löste vår lilla kris redan dagen efter vi ringde. Allt pappersarbete var på plats och säkerheten i topp. Därför rekommenderar vi SafeReach.

– Per Gustafsson, Underhållsingenjör Stockholm Exergi

Projektledaren på SafeReach löste de utmaningar som dök upp under arbetets gång. Därför vi kunde fokusera på annat.

– Håkan Forsell, VD Byggmontage Forsell AB