Inspektion via industriklättring med SafeReach

SafeReach’s industriklättrare utför inspektion via industriklättring. Vi säkrar också besiktningsmän som behöver komma till svårtillgängliga platser i industrin. Våra reparbetare är ofta inne i pannor och andra trånga utrymmen samt på industrifasader och industriskorstenar.

Det finns många fördelar med att anlita industriklättrare från SafeReach för att utföra inspektion (i stället för att använda kikare eller drönare). Våra reparbetare får en betydligt bättre bild och de kan utföra enkla tester av materialens hållfasthet. Dessutom kan de omedelbart åtgärda eller säkra mindre skador om det till exempel föreligger rasrisk som kan resultera i att människor eller egendom skadas.

Yrkesklättrare tar sig säkert uppför en bropelare vid en inspektion.

Vi utför olika typer av inspektion via industriklättring

SafeReach anlitas ofta för att utföra inspektioner och dokumentera byggnader, industriskorstenar, rökgaskanaler, elfilter, pannor, silos, broar och andra strukturer i industrin och infrastruktur. Våra kunder vill ofta att vi analyserar slitage och kvalitén på betong, stål, färg m.m.

Våra industriklättrare kan till exempel mäta fukthalt eller en målarfärgs tjocklek. De kan även utföra termografering med hjälp av värmekameror för att hitta eventuella läckage i anslutning till dolda vatteninstallationer eller för att kontrollera isolering kring pannor eller värmeinstallationer. Vi kan även mäta vattenflöden med uljtraljudsmätare.

För att bedöma hållfastheten i betong och storleken på eventuella betongskador kan SafeReach’s industriklättrare kartera, mäta karbonatiseringsdjup och ta kärnborrporver i betong.

Rope Accesstekniker från SafeReach klättrar uppför en bro

Broinspektion

Rope Access-klättrarna på SafeReach utför effektivt broinspektion hängandes från rep. Vi kommer lätt åt på platser som är svåra eller dyra att nå med andra åtkomstmetoder. Vi lägger stort vikt vid dokumentation och tydliga inspektionsrapporter.

Våra Rope Access-klättrare har vana av att inspektera olika typer av broar, och vi har erfarenhet av att inspektera stålvajrar på hängbroar.

SafeReach’s yrkesklättrare kan också utföra tester av hållfastheten i olika material. Om situationen kräver kan vi omedelbart åtgärda eller säkra mindre skador när det föreligger fallrisk som kan resultera i skador på människor eller egendom.

Mer om våra broinspektioner här.

Hur vi utför inspektion via industriklättring

Vid en inspektion jobbar reparbetarna på SafeReach metodiskt och börjar alltid med att klargöra tillvägagångssätt och gränsvärden med kunderna. Våra industriklättrare följer Arbetsmiljöverkets föreskrifter som stipulerar att man måste upprätta en riskanalys och räddningsplan för sitt arbete.

Sedan tar sig industriklättrarna till inspektionsplatsen via klätterteknik och fallskyddssäkring. Inspektionen utförs okulärt och om kunden vill använder våra industriklättrare mätinstrument som ultraljudsmätare. Läs mer om hur vi jobbar här.

Våra industriklättrare är vana att arbeta på egen hand, men jobbar ofta i tätt samarbete med kundens personal och andra arbetslag.

Om kunden vill kan hen följa med under hela arbetet i realtid via video-länk och även guida klättrarna till de platser hen vill titta närmare på. SafeReach’s industriklättrare agerar då som kundens förlängda arm.

Reparbetare hänger på silo i industrin.

Dokumentation och videokonferens vid inspektion

Vid en inspektion dokumenterar alltid våra industriklättrare sitt arbete, antigen genom att spela in video-filmer eller genom att ta bilder. Mediafilerna skickas alltid till kunden efter slutfört arbete.

För att erbjuda extra stort värde för våra kunder har vi investerat i utrustning som gör att kunderna kan följa vad våra industriklättrare ser och hör i realtid via videokonferens då de utför en inspektion. Många kunder väljer denna tjänst när tiden är värdefull, exempelvis då det finns ett pågående läckage. 

Video-tjänsten fungerar på så vis att kunden kopplar upp sig via videosamtal på en dator- eller TV skärm inne på sitt kontor, eller helt enkelt från sin telefon. Genom sin skärm kan kunden följa våra industriklättrare under hela arbetet. Kunden kan instruera klättrarna var hen vill titta närmare, och kan själv se och höra när klättrarna utför tester på material.

Beroende på vad felet är kan SafeReach’s industriklättrare ofta föreslå åtgärder. Då vi utför stora mängder arbeten där vi inspekterar betong och rost utomhus på väderutsatta platser har våra yrkesklättrare ofta god kännedom om slitage och orsak-verkan i denna typ av miljö.  

Rope Access klättrare utför sanering i industri

Personsäkring av besiktningsman

Om kunden vill att en besiktningsman ska utföra inspektion hjälper vi på SafeReach gärna till att säkerställa att denne kommer till och från besiktningsplatsen på ett säkert sätt.

Att evakuera en nödställd som inte har kännedom om, eller utbildning inom, olika tekniker inom Rope Access kräver mer av våra industriklättrare än när de själva utför inspektion. Vi på SafeReach tränar kontinuerligt räddning och har god vana av att säkerställa andras säkerhet. Läs mer om våra säkerhetsledningstjänster här.

Reparbetare monterar skyddsnät under en bro i Stockholm.
Industriklättrare med pannlampor och säkerhetsutrustning under en broinspektion

Våra industriklättrare erbjuder andra tjänster för industrin

Förutom inspektion utför våra industriklättrare många andra typer av underhållsarbeten, t.ex. fogning. Vi utför även målning och rostskydd i industrin, som vi har skrivit mer om här. Vi har även stor vana av betong-reparation, både i industrin och i bygg- och fastighetsbranschen. Mer om våra tjänster inom betongreparation i industrin här.

Det är ofta fördelaktigt att kombinera inspektion med sanerings- och underhållsarbeten. SafeReach’s industriklättrare har stor vana av att rengöra, foga, måla, rostskydda och montera olika typer av installationer.

Om våra kunders personal behöver genomgå fallskyddsutbildning eller besiktiga sin fallskyddsutrustning kan vi på SafeReach hjälpa till med det. Vi kan även konsultera i andra frågor rörande fallskydd och personsäkerhet och agera säkerhetsledare vid industristopp.

Låt oss räkna på ditt projekt!

När ska projektet utföras?

Vad våra kunder säger

SafeReach utförde fönsterputsen på våning 10-14 snabbt och effektivt. Vi kommer definitivt anlita dem igen.

– Adib Kakar, Platschef Veidekke Sverige

Vi på NCE jobbar ofta i krävande miljöer. Därför är säkerhet prio nummer ett för oss när vi planerar våra jobb. Eftersom SafeReach har samma höga säkerhetsfokus tar vi alltid hjälp av dem.

– Dan Björkskog, VD NCE Finland

Klättrarna från SafeReach kom ut och löste vår lilla kris redan dagen efter vi ringde. Allt pappersarbete var på plats och säkerheten i topp. Därför rekommenderar vi SafeReach.

– Per Gustafsson, Underhållsingenjör Stockholm Exergi

Projektledaren på SafeReach löste de utmaningar som dök upp under arbetets gång. Därför vi kunde fokusera på annat.

– Håkan Forsell, VD Byggmontage Forsell AB